Det är härligt med en ny bil! Men har du råd?
Posted By kontakt
Spara på bilen

Bilägande är en av de absolut största utgiftsposterna för många svenskar. Det är dyrt att köpa en bil och det är dyrt att köra den. Har du funderat över om du verkligen måste äga en bil, eller kan ett annat alternativ passa dig bättre? Om du trots allt kommer fram till att du vill äga en bil så finns det en hel del du kan göra för att förbättra din ekonomi.

Se bilägandet i ett större perspektiv

Det är inte vad din nästa bil kostar som är det intressantaste, utan vad ditt bilägande kommer att kosta totalt sett, alla bilar inräknade. Hur många nya bilar du kommer att behöva köpa under din tid som bilförare är avgörande för hur mycket du kommer att få betala för bilar och bilkörning. En lite dyrare bil som du kan behålla ett par år extra är i regel en mycket bättre affär.

Bra begagnad – ett smart val

Om du är bra på att bedöma i vilket skick en bil är, och i första hand tänker på ekonomi, ska du välja en begagnad bil från en betrodd handlare. Kanske en inbytesbil eller en bil som varit leasad. Skillnaden i pris mellan en splitterny bil och en som bara är ett år gammal är förvånansvärt stor.

Välj en bil som är billig att äga

Vad bilen kostar per mil kan bli mer betydelsefullt för din ekonomi än bilens inköpspris. Bränsleförbrukning är ett viktigt mått på bilens kostnad, men du ska även titta på sådant som värdeminskning, försäkringar och på hur troligt det är att du kommer att behöva reparera bilen. Det är alltså ganska komplicerat att räkna ut vad en bil kommer att kosta att äga. Det är dock viktigt att bilda sig en uppfattning, mellan tummen och pekfingret, gällande den totala kostnaden för olika alternativ.

Finns det en bilpool där du bor?

En bilpool är ett antal bilar som ägs gemensamt av en större grupp människor. Alla har inte alltid behov av en bil, och det innebär att man för det mesta kan räkna med att ha tillgång till en bil när man behöver den. Det här är ett mycket miljövänligt alternativ mot att alla ska äga sin egen bil. Du bär heller inte ensam ansvaret för service, däckbyten och reparationer.

Hyrbil, kollektivtrafik och Uber

Om du bor inne i stan och har bra kommunikationer till de platser som du oftast besöker i din vardag så är bilägande ett dyrt och kanske onödigt nöje. Särskilt med tanke på alla alternativ du har. Att hyra bil är inte särskilt dyrt, och självklart mycket billigare än att ha en bil som du bara använder då och då. Vill du göra mer spontana resor är det inte bara vanliga taxi som gäller för billösa, utan Uber finns på allt fler platser i Sverige. Det är en app som för samman privatpersoner i behov av skjuts, med andra privatpersoner som har en bil och vill tjäna lite extra pengar på att köra.

 

 

lizen